Brokolicová polévka s pažitkovým olejem
Období podzimu a teplých ponožek je tu a my víme, že člověka nic nezahřeje víc, než skvěle uvařená hustá krémová polévka. Pojďte si s námi dnes udělat krémovou brokolicovou polévku.
Budete potřebovat:
- 1 velkou brokolici (asi 500 g, rozdělit na růžičky)
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekaný
- 2 lžíce másla
- 4 šálky kuřecího vývaru (můžete použít i zeleninový vývar)
- 1 brambora, nakrájená na mini kostky
- 1 šálek smetany
- sůl a pepř podle chuti
- půl čajové lžičky muškátového oříšku
- půl čajové lžičky červené papriky nebo chilli (jen pro pikantní verzi)
- Na ozdobu: strouhaný sýr cheddar, slunečnicová nebo dýňová semínka, pažitkový olej naší výroby
Pojďme na to:
Na rozehřátém másle osmahněte cibuli a česnek. Přidejte nakrájenou brokolici a brambor a restujte cca dalších 5 minut. Vše zalijte kuřecím (nebo zeleninovým) vývarem a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne (asi 15-20 minut). Když je zelenina měkká, ponorným mixérem vyšlehejte polévku do hladké krémové konzistence.
Rozmixovanou polévku prohřívejte na středním plameni a přidejte smetanu. Po minutě přidejte strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Pokud máte rádi pikantní polévku, můžete přidat i trochu červené papriky nebo chilli. Nechte polévku pořádně prohřát, ale nepřivádějte ji k varu. Průběžně ochutnávejte a přidávejte koření podle své chuti.
Polévku podávejte horkou, ozdobenou strouhaným cheddarem, dýňovými nebo slunečnicovými semínky a zakápněte ji bohatou porcí našeho pažitkového oleje. Náš bylinkový olej dotáhne chuť brokolicové polévky na vašem talíři k dokonalosti.