Brokolicová polévka s pažitkovým olejem

Období podzimu a teplých ponožek je tu a my víme, že člověka nic nezahřeje víc, než skvěle uvařená hustá krémová polévka. Pojďte si s námi dnes udělat krémovou brokolicovou polévku.

megan-bucknall-qav5LFLbSUk-unsplash

Budete potřebovat:

  • 1 velkou brokolici (asi 500 g, rozdělit na růžičky)
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekaný
  • 2 lžíce másla
  • 4 šálky kuřecího vývaru (můžete použít i zeleninový vývar)
  • 1 brambora, nakrájená na mini kostky
  • 1 šálek smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • půl čajové lžičky muškátového oříšku
  • půl čajové lžičky červené papriky nebo chilli (jen pro pikantní verzi)
  • Na ozdobu: strouhaný sýr cheddar, slunečnicová nebo dýňová semínka, pažitkový olej naší výroby

Pojďme na to:

Na rozehřátém másle osmahněte cibuli a česnek. Přidejte nakrájenou brokolici a brambor a restujte cca dalších 5 minut. Vše zalijte kuřecím (nebo zeleninovým) vývarem a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne (asi 15-20 minut). Když je zelenina měkká, ponorným mixérem vyšlehejte polévku do hladké krémové konzistence.

Rozmixovanou polévku prohřívejte na středním plameni a přidejte smetanu. Po minutě přidejte strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Pokud máte rádi pikantní polévku, můžete přidat i trochu červené papriky nebo chilli. Nechte polévku pořádně prohřát, ale nepřivádějte ji k varu. Průběžně ochutnávejte a přidávejte koření podle své chuti.

Polévku podávejte horkou, ozdobenou strouhaným cheddarem, dýňovými nebo slunečnicovými semínky a zakápněte ji bohatou porcí našeho pažitkového oleje. Náš bylinkový olej dotáhne chuť brokolicové polévky na vašem talíři k dokonalosti.

Dobrou chuť!